Utrecht - Walsteeg 2 e.v. - Frederiksoord0000.0011

 

 Literatuur

 

- Rijk, Annie deEen andere kraamkamer. Utrecht (De Mare & Westers), 1983. [96 blz. ISBN 90.6107.0643] (De jeugdherinneringen van Annie de Rijk spelen zich voor een groot deel af rond haar woning, ze werd in 1909 geboren in een hofje van de Walsteeg [opmerking: het beschreven hofje moet Frederiksoord zijn (Walsteeg 2 e.v.), de twee andere sloppen (Walsteeg 21 e.v. - slop en Walsteeg 28 e.v. - Grootepoort) voldoen niet aan de omschrijving. De foto op de voorpagina en die op blz. 6 geven niet Frederiksoord weer, maar het slop Walsteeg 21 e.v. Annie's vader was voeger (blz. 75), het adresboek van 1920 geeft als adres voor 'J.W. de Rijk, voeger': Walsteeg 7, en dat klopt met het citaat op blz 37. Maar in het adresboek van 1910 staat hij vermeld bij Walsteeg 11. Annie is dus vermoedelijk geboren in 'het achterste huisje van het eerste poortje', en woonde toen ze 11 jaar was in 'het eerste huisje van het eerste poortje'.
De citaten hierna zijn toegelicht met commentaar tussen vierkante haken - jp0615]
.
Blz. 8: "ons hofje had drie poortjes. achter het eerste poortje stonden acht krotjes en daarachter vier huisjes. allemaal hadden ze een kamer en een zolder" ['poort' is hier vermoedelijk gebruikt als afleiding van een oude betekenis: een verzameling kleine armoedige huisjes achter de huizen aan de straat (zie: 'poort (als) slop'). Blijkens de huisnummerplattegrond van 1897 zal met het eerste poortje bedoeld zijn de 8 kameren Walsteeg 7 t.m. 14, met het tweede de vier kameren Walsteeg 2 t.m. 5. Resteren de kameren Walsteeg 6 en 15]. Blz. 9: "in acht kleine huisjes waren vier w.c.'s. twee ervan waren kapot." [Vermoedelijk gaat het niet om plee's binnen de huisjes. Op de bouwaanvraag uit 1905 voor de aanleg van een buitenprivaat voor Walsteeg 2 t.m. 5 is ook een al bestaand buitenprivaat te zien. Op een bouwaanvraag uit 1898 een ander.] Blz. 21: "in de hoek van het hofje woonde een groot gezin. [...] maar hun oudste dochter Wiesje lieten ze met de kleine kinderen zitten." Blz. 23: "bij ons op de hoek woonden de opa en opoe van mijn buurmeisje Chrisje. op zomeravonden zat Opoe Smit heksenverhalen te vertellen. we noemden haar Ouwe Dien." Blz. 23, 26: "op het tweede hofje woonde Ouwe Kees, de daggelder, helemaal alleen. [...] tegenover het huisje van Ouwe Kees was een hoge muur van een mannenhuis. dat lag aan het Springweg. toen zei Chrisje tegen mij: ik zet zijn Vlaamse Reuzen over de muur. [...] Crisjes vader is naar het klooster gegaan. hij heeft de konijnen gevangen en in het hok gezet". Blz. 26: "in de hoek van het hofje woonde Dolle Hans. ik denk dat ze wel driehonderd pond woog." Blz. 35: "naast ons woonde de Bels. hij heette eigenlijk Joop en hij had tien kinderen. wij vonden dat de Belsen verwend werden door onze regering" Blz. 37: "onze slaapplaatsen moesten altijd goed verdeeld worden. wij lagen allemaal beneden in de bedstee. [...] ons huisje was het eerste op de plaats. de deur stond altijd open. er zat zelfs geen haakje op. dat was in de hele buurt zo."
[Verdere aanwijzingen ter verklaring van de tekst. Herhaaldelijk genoemd worden: het Militair Hopitaal (oftewel het Oude Ziekenhuis), de pomp (op de Mariaplaats), de Korenbeurs (Vredenburg)".
Blz. 11: "in de Haverstraat woonde de familie Buskes", betreft Haverstraat 47 (gesloopt 1984 - oud adres), hun meubelzaak lag om de hoek: Springweg 50.
Blz. 13: "Gans, de jood", betreft Strosteeg 21 - gesloopt - oud adres en "op het Springweg is een fietsenwinkel", betreft vermoedelijk Jongerius, Springweg 9, met een hardstenen trede voor de ingang. Blz. 22: "het Passantenhuis op de Lange Nieuwstraat": Lange Nieuwstraat 38 - Catharijneconvent], "Roomse mensen werden geholpen door Vincentius": Springweg 8, met de gaarkeuken aan de achterkant aan de Alendopstraat. Blz. 29: "bij Van Rijn, de slager, heeft hij een flinke carbonade gehaald.": Springweg 6]. Blz. 29: "op de hoek van de steeg wachtte ik op de meisjes van mijn leeftijd. zij gingen op het Geertekerkhof op school. ik moest verder naar het Nicolaaskerkhof." [Betreft resp. de Hervormde Diakonieschool (Kleine Geertekerkhof 6) en de openbare school (Nicolaasdwarsstraat 3, oud adres: Nicolaaskerkhof 10).]